IMG 665127.jūnija rītā ESF projekta “Jauniešu garantija” 27.grupas („Ēdināšanas pakalpojumi”) audzēkņi, topošie pavāri devās skaistā un profesionālās izaugsmes ziņā ļoti vērtīgā divu dienu mācību ekskursijā uz Latgali, lai iepazītu šī reģiona kulināro mantojumu.
Mācību ekskursijas dalībniekiem bija iespēja klātienē redzēt un izjust neatkārtojamo latgaliešu viesmīlību, degustēt un baudīt Latgales īpašos ēdienus un dzērienus, uzzināt vērtīgas atziņas par uzņēmējdarbības uzsākšanu un attīstīšanu saistībā ar ēdināšanas pakalpojumiem un lauku tūrismu. Šī jauniegūtā informācija jauniešiem, iespējams, lieti noderēs pašiem reiz strādājot ēdināšanas vai restorānu pakalpojumu jomās.


Topošie pavāri vispirms viesojās Riebiņu novada Rušonas pagasta zemnieku saimniecībā “Juri”, kas ir viens no jaunākajiem Latgales kulinārā mantojuma tīkla uzņēmumiem. Saimnieki viesus laipni sagaidīja ar savu lepnumu- dažādu šķirņu augstvērtīgiem svaigā piena sieriem, kurus augstu novērtējis arī visiem pazīstamais restorāna “Vincents” īpašnieks un šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Zemnieku saimniecībā bija iespējams nogaršot arī “mazzorella” jeb kā saimnieki saka- “martinella” (par godu Mārtiņam Rītiņam) svaigo sieru, kura garšu īpaši papildina tomāta šķēlīte un Lavijas “spināti” jeb balandas lapas. Saimnieku stāstījums mācību ekskursijas dalībniekiem deva skaidrāku izpratni, cik ļoti nozīmīgi ir attīstīt savu biznesu un turēties pie saviem sapņiem.

Tālākais ceļš veda garām leģendām apvītajam Velnezeram jeb Čertokam uz Krāslavu. Šeit tika apmeklēts Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs, grāfu Plāteru pils komplekss un, protams, Latgales kulinārā mantojuma centrs, kurā bija iespējams nogaršot īpašus, no vietējo saimniecību audzētiem un ražotiem produktiem gatavotus latgaliešu ēdienus. Jaunieši atzina, ka ēdiens no autentiskiem Latgales keramikas traukiem vēl jo vairāk pastiprina neatkārtojamo Latgales garšu, tāpēc likumsakarīgi, ka nākamais pieturas punkts bija Pauliņa keramikas darbnīca. Tā pārsteidza gan ar paša meistara spilgto personību, gan latgalisko viesmīlību, gan bagātīgo informāciju par māla trauku gatavošanu un izmantošanu ēdināšanā.
Jau vēlākā pievakarē mācību ekskursijas dalībnieki devās uz Krāslavas novada, Skaistas pagasta brīvdienu māju “Mežābeles”. Māju saimniece dalījās pieredzē gan par zāļu tēju lietošanu uzturā un veselības uzlabošanai, gan par biškopību un medus produktu lietošanu. Viesi tika cienāti ar zivju zupu, kas gatavota no turpat Drīdža ezerā nomakšķerētajām zivīm, kā arī ar svaigu šūnu medu. Laiks vērtīgās diskusijās paskrēja ātri.

Nākamā diena mācību ekskursijas dalībniekiem sākās zemnieku saimniecībā “Bagātības”. Interesanti, ka šīs mājas saimnieki piedāvā baudīt gan īstus latgaliešu ēdienus, gan arī moldāvu virtuves ēdienus. Topošie pavāri varēja iepazīt dažādu ēdienu netradicionālās garšas, kā arī nobaudīt saimnieces īpašo, mājās gatavoto saldkrējuma saldējumu. Spilgtas, pozitīvas emocijas raisīja gaumīgi un savdabīgi iekārtotais mājas pagalms un apkārtne.
Tālāk ceļš veda uz Daugavpili, pa ceļam apstājoties pie Vasergelišķu skatu torņa, izkustinot kājas un uzņemot pašfoto ar Daugavas lokiem fonā.

Daugavpils sagaidīja ekskursijas dalībniekus ar jauniem pārsteigumiem un pieredzi. Tika pabūts latgaliešu nacionālā dzēriena – šmakovkas muzejā, kas sniedz informāciju ne tikai par šī dzēriena vēsturi, bet arī par Latgales vēsturi un kultūru kopumā. Daudz jaunu vēstures faktu ekskursanti uzzināja arī viesojoties Daugavpils cietoksnī.
Lai gūtu labāku priekšstatu par ēdināšanas uzņēmuma darba organizāciju un apkalpošanas kultūru, topošajiem pavāriem bija iespēja viesoties vēl vienā Latgales kulinārā mantojuma uzņēmumā – restorānā “Plaza” viesnīcā “Park Hotel Latgola”. Arī šeit jaunieši lietpratīgi novērtēja piedāvāto ēdienu kvalitāti, noformējumu un pasniegšanu.

Divas dienas Valmieras tehnikuma audzēkņiem bija iespēja redzēt un izjust Latgales viesmīlību un tradīcijas, izgaršot un baudīt Latgales īpašos ēdienus un dzērienus, uzzināt vērtīgus profesionālos „knifiņus”, kas varētu noderēt strādājot ēdināšanas jomā. Šī, jauniem iespaidiem bagātā mācību ekskursija, neapšaubāmi bija noderīga topošajiem pavāriem viņu turpmākai profesionālajai izaugsmei.

Fotoieskats mācību ekskursijā ŠEIT.

 

Augusts 2017
P O T C P S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

IMG 665127.jūnija rītā ESF projekta “Jauniešu garantija” 27.grupas („Ēdināšanas pakalpojumi”) audzēkņi, topošie pavāri devās skaistā un profesionālās izaugsmes ziņā ļoti vērtīgā divu dienu mācību ekskursijā uz Latgali, lai iepazītu šī reģiona kulināro mantojumu.
Mācību ekskursijas dalībniekiem bija iespēja klātienē redzēt un izjust neatkārtojamo latgaliešu viesmīlību, degustēt un baudīt Latgales īpašos ēdienus un dzērienus, uzzināt vērtīgas atziņas par uzņēmējdarbības uzsākšanu un attīstīšanu saistībā ar ēdināšanas pakalpojumiem un lauku tūrismu. Šī jauniegūtā informācija jauniešiem, iespējams, lieti noderēs pašiem reiz strādājot ēdināšanas vai restorānu pakalpojumu jomās.


Topošie pavāri vispirms viesojās Riebiņu novada Rušonas pagasta zemnieku saimniecībā “Juri”, kas ir viens no jaunākajiem Latgales kulinārā mantojuma tīkla uzņēmumiem. Saimnieki viesus laipni sagaidīja ar savu lepnumu- dažādu šķirņu augstvērtīgiem svaigā piena sieriem, kurus augstu novērtējis arī visiem pazīstamais restorāna “Vincents” īpašnieks un šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Zemnieku saimniecībā bija iespējams nogaršot arī “mazzorella” jeb kā saimnieki saka- “martinella” (par godu Mārtiņam Rītiņam) svaigo sieru, kura garšu īpaši papildina tomāta šķēlīte un Lavijas “spināti” jeb balandas lapas. Saimnieku stāstījums mācību ekskursijas dalībniekiem deva skaidrāku izpratni, cik ļoti nozīmīgi ir attīstīt savu biznesu un turēties pie saviem sapņiem.

Tālākais ceļš veda garām leģendām apvītajam Velnezeram jeb Čertokam uz Krāslavu. Šeit tika apmeklēts Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs, grāfu Plāteru pils komplekss un, protams, Latgales kulinārā mantojuma centrs, kurā bija iespējams nogaršot īpašus, no vietējo saimniecību audzētiem un ražotiem produktiem gatavotus latgaliešu ēdienus. Jaunieši atzina, ka ēdiens no autentiskiem Latgales keramikas traukiem vēl jo vairāk pastiprina neatkārtojamo Latgales garšu, tāpēc likumsakarīgi, ka nākamais pieturas punkts bija Pauliņa keramikas darbnīca. Tā pārsteidza gan ar paša meistara spilgto personību, gan latgalisko viesmīlību, gan bagātīgo informāciju par māla trauku gatavošanu un izmantošanu ēdināšanā.
Jau vēlākā pievakarē mācību ekskursijas dalībnieki devās uz Krāslavas novada, Skaistas pagasta brīvdienu māju “Mežābeles”. Māju saimniece dalījās pieredzē gan par zāļu tēju lietošanu uzturā un veselības uzlabošanai, gan par biškopību un medus produktu lietošanu. Viesi tika cienāti ar zivju zupu, kas gatavota no turpat Drīdža ezerā nomakšķerētajām zivīm, kā arī ar svaigu šūnu medu. Laiks vērtīgās diskusijās paskrēja ātri.

Nākamā diena mācību ekskursijas dalībniekiem sākās zemnieku saimniecībā “Bagātības”. Interesanti, ka šīs mājas saimnieki piedāvā baudīt gan īstus latgaliešu ēdienus, gan arī moldāvu virtuves ēdienus. Topošie pavāri varēja iepazīt dažādu ēdienu netradicionālās garšas, kā arī nobaudīt saimnieces īpašo, mājās gatavoto saldkrējuma saldējumu. Spilgtas, pozitīvas emocijas raisīja gaumīgi un savdabīgi iekārtotais mājas pagalms un apkārtne.
Tālāk ceļš veda uz Daugavpili, pa ceļam apstājoties pie Vasergelišķu skatu torņa, izkustinot kājas un uzņemot pašfoto ar Daugavas lokiem fonā.

Daugavpils sagaidīja ekskursijas dalībniekus ar jauniem pārsteigumiem un pieredzi. Tika pabūts latgaliešu nacionālā dzēriena – šmakovkas muzejā, kas sniedz informāciju ne tikai par šī dzēriena vēsturi, bet arī par Latgales vēsturi un kultūru kopumā. Daudz jaunu vēstures faktu ekskursanti uzzināja arī viesojoties Daugavpils cietoksnī.
Lai gūtu labāku priekšstatu par ēdināšanas uzņēmuma darba organizāciju un apkalpošanas kultūru, topošajiem pavāriem bija iespēja viesoties vēl vienā Latgales kulinārā mantojuma uzņēmumā – restorānā “Plaza” viesnīcā “Park Hotel Latgola”. Arī šeit jaunieši lietpratīgi novērtēja piedāvāto ēdienu kvalitāti, noformējumu un pasniegšanu.

Divas dienas Valmieras tehnikuma audzēkņiem bija iespēja redzēt un izjust Latgales viesmīlību un tradīcijas, izgaršot un baudīt Latgales īpašos ēdienus un dzērienus, uzzināt vērtīgus profesionālos „knifiņus”, kas varētu noderēt strādājot ēdināšanas jomā. Šī, jauniem iespaidiem bagātā mācību ekskursija, neapšaubāmi bija noderīga topošajiem pavāriem viņu turpmākai profesionālajai izaugsmei.

Fotoieskats mācību ekskursijā ŠEIT.

 

kadel izveleties profesionaalo izgliitiibu 1

Tekstiliju ražošanas speciālists
Konditors
Mazumtirdzniecības komercdarbinieks
Ēdināšanas pakalpojumu speciālists
Pavārs vai pavāra palīgs
Būvizstrādājumu galdnieks
CNC metālapstrādes darbagaldu iestatītājs
Mehatronisku sistēmu tehniķis
Motorzāģa operators
Mašīnbūves tehniķis
Ķīmiskās produkcijas ražošanas operators
Pārtikas produktu ražošanas tehniķis
Loģistikas darbinieks
Galdnieks vai galdnieka palīgs
Viesmīlības pakalpojumu speciālists
Grāmatvedis
Meža mašīnu operators

 

 

 

 

 

"JAUNIEŠU GARANTIJA"

Augusts 2017
P O T C P S S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Mūsu draugi

valmieras logo Valmieras stikla šķiedra logologo food unionPicture3      Attēls1ValproLogo transparent

Noderīgi

Izm logologo visc VIAA logo1harta  fondi 

Adrese:
Vadu iela 3, Valmiera, LV 4201

Tel.: +371 64232155
Fakss.: +371 64232156



Uzdodiet savu jautājumu:

Vārds:*
E-pasts:*
Jautājums:*